Vegetariskt

MarjAnders goda tekakor (även lämpliga som hamburgerbröd)

MarjAnders goda tekakor (även lämpliga som hamburgerbröd)

3 dl havregryn ½ l vatten kokas upp till gröt
1 pkt jäst för söta degar
100g margarin
½ l vatten till
4 tsk salt
1 dl ljus sirap
Ca 2 l dinkelmjöl

Blanda ”gröten” i kastrullen med margarinet så det smälter. Tillsätt resten av vattnet, salt och sirap,
Låt kastrullen stå tills det blir fingervarmt. Tillsätt jästen. Häll allt i en degblandare, assistent. Tillsätt mjöl till rätt konsistens under omröring. Kör ca 7 minuter till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 30 min.

Baka ut till tekaksformat ca 80g deg per bulle. Lägg på plåtar och låt jäsa i 25 min. Sätt på ugnen till 225 grader.

Baka i mitten på ugnen ca 8 min. eller efter ugn och behag ;-).

Låt svalna under bakduk. Ät och njut!

Tips! Man kan göra småpizzor av dem. Kavla ut till platt rundel på 15 cm och lägg på fyllning. Gott och enkelt blir det med den färdiga Go Greens Mexican- eller Mediterriansalsa och ost uppepå och kör då på 250grader tills osten fått färg. Går bra att frysa och ha som picknik-mat.

 


MarjAnders grönsakspaj med fetaost

Pajdeg:
4 dl dinkelmjöl
50g laktosfritt smör
2 tsk bakpulver
1 dl havremjölk
Salt

Fyllning:
1 purjolök
300g fryst ärter, majs, paprika-blandning
3 sojakorvar
1 liten burk kalamataoliver
150g laktosfri fetaost
3 dl havregrädde
2 ägg
Tabasco, 5-10 droppar
Salt, peppar

Gör så här:
Mixa mjöl, smör, bakpulver och salt i mixer
Fortsätt köra mixern och häll långsamt i mjölken tills det precis blir en smidig deg
Tryck ut degen i en pajform. OBS! Pajskalet behöver inte förgräddas!

Strimla purjon och svetta den kort i stekpanna
Tina grönsakerna och låt rinna av
Skiva korven i slantar och stek dem snabbt

Lägg purjo, grönsaker, korv och oliver i pajskalet
Smula över fetaosten
Blanda grädde, ägg, tabasco, salt och peppar och vispa snabbt ihop. Smaka av till lämplig styrka efter smak.
Häll i pajskalet och platta till med en stekspade så stanningen fyller ut ordentligt

Grädda i 200 grader under ca 30 min, eller tills pajen har en gyllenbrun färg.

Supergott!


Nyttigt och gott grönsaksdipp

Det är gott att dippa krispiga grönsaker istället för att äta feta och onyttiga chips.

Våra favoritdippar gör vi själva. Sedan åtta år tillbaka köper vi nästan bara Alpnaerings kryddor i storpack. De har blivit våra favoriter eftersom de verkligen smakar som de kryddor som utlovas på förpackningen. De kan inte köpas i butik utan bara av någon som har hemförsäljning av dessa kryddor, eller så kan de beställas på nätet på deras hemsida. Första gång vi kom i kontakt med dessa supergoda kryddor var just på ett homeparty. 
Dessa är våra favoritdippar, men du kan ju naturligtvis krydda och mixtra med de kryddor du föredrar eller har hemma!


Till de två dippsåserna har vi använt:

  1. Alpnaerings salladskrydda och vitlökskrydda utrört i laktosfritt crème fraiche eller soja yoghurt
  2. Alpnaerings löksoppepulver utrört i laktosfritt crème fraiche eller soja yoghurt

Man får krydda rejält så det smakar gott. Och det bästa är att göra dem några timmar i förväg så de får dra och ”gifta sig” med crème fraichen som det så vackert heterwink.
Dessa två blir försvinnande goda!
Löksoppepulvret använder vi ofta också som extra tillskott till vår egen löksoppa. Då blir den mustig och fyllig i smaken. Och den kan också användas till andra soppor som krydda. Eller bara så som den är; som en soppa. 
Deras grönsaksbuljong är också jättegod.

Nåväl, nog med reklam. Dippa grönt och ha det skönt!


Grönt i paket på grill

Och om det nu ska grillas på sommaren, så är det enkelt att bjuda på "allt i ett paket". Innehållet kan varieras i oändlighet. En variant är sojakorv med  skivor av färsk lök och en klick senap. Eller vegetariska baconstrimlor, som smakar mer som rökt skinka, med kryddor, ost m.m.

Grönt i paket på grill 4 port 

16-20 små färskpotatisar 
ca 150 g salladslök 
1 knippe grön sparris 
smör 
salt 
dill 

Skölj, borsta och skiva potatisen tunt. Skölj, ansa och grovstrimla löken. Skär sparrisen i ca 3 centimeter långa bitar. Blanda potatis och grönsaker. Fördela blandningen i fyra högar på folie. Tillsätt några smörklickar, strö över litet salt och lägg i en dillkvist. Vik ihop folien så att den täcker grönsakerna och inte läcker. Ställ foliepaketen på grillen 10-15 minuter eller i ugn, 275°, ca 30 minuter. Servera som förrätt eller som tillbehör till grillat som t.ex. sojaburgare eller grillade vegetariska choritzon.

Bon Appétit!
Marja


Färskpotatis med Italiensk olivröra

För 4 Pers

1 kg små färskpotatisar
200 g fetaost
1 dl olivolja
1 tsk salt
2 krm vitpeppar

Röra:
200 g svarta oliver, kärnfria
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk kapris
2 tsk dijonsenap
3 msk olivolja

Ugn 200°
Dela potatisarna i halvor. Mixa ingredienserna till olivröran. Skär fetaosten i mindre bitar. Lägg de halva potatishalvorna med snittytan upp i en ugnssäker form. Bred på röran och fördela ostskivorna ovanpå. Toppa med en potatishalva ovanpå. Ringla över olivolja. Krydda. Ställ in i ugnen ca 40 minuter. Täck ev. med folie mot slutet.

 


Färskpotatis med dillpesto

Dillpesto 4 port

1 kruka dill 
1 kruka persilja 
85-100 g parmesanost 
3 vitlöksklyftor 
100 g pinjenötter eller mandel
olivolja 
salt 

Kör dill, persilja, parmesanost, vitlök och mandel i mixer. Späd med olivolja till önskad konsistens. Smaka av med salt. Servera dillpeston till nykokt färskpotatis och grillat. 
Jättegott!


Min vegetariska inlagda gurk- och aubergin-"sill"

Skala och dela en aubergin och strö på salt på snittytan. Låt stå en ½ tim. Torka bort den beska saften som sipprat fram och skär auberginen i silliknade bitar.

Koka upp dem i rejält saltat vatten bara en minut. Känn med potatissticka, får inte bli för mjuka!

Gör en ättikslag av 3 dl vatten, 2 dl socker, 1 dl 12% ättikssprit i en kastrull och värm och rör om tills sockret löst sig. Krydda med en påse sillkryddor och några lagerblad. Jag vill inte hälla kryddorna direkt i glasburken utan häller dem i ett kaffefilter som jag knyter ihop med gummiband och lägger ner den bland grönsakerna. Slipper kryddbitar i munnen ;-).

Skala en slanggurka och ta bort kärnhuset med tesked, dela i två halvor och skär ut silliknade bitar på snedden.

Lägg de väl avrunna och av överskottvatten avångade auberginbitarna i en glasburk varvat med gurkbitar, morotsslantar, små blomkålsbuketter och skivor av rödlök. Häll på ättikslagen med kryddorna (eller kryddpåsen) och låt svalna. Förvaras i kylskåp och serveras med gräddfil och gräslök till färskpotatis. Mums! Dessa "sillbitar" kan med lätthet göras till "senapsill", "vitlöksill" m.m.

Välbekomme!

Marja


ägghummus - gott som pålägg eller dipp

Blir ca 4 dl

3 hårdkokta ägg
1- 2 salladslökar
1 burk kikärtor (ca 400g)
1 dl yoghurt (Alpro soya naturell eller laktosfri turkisk yoghurt)
2 tsk dijonsenap
2 msk hackad gräslök
2 msk dill
salt, svartpeppar efter smak och tycke


Gör så här

  1. Skala och mosa äggen. Hacka salladslöken.
  2. Häll av kikärterna i en sil och skölj i kallt vatten. Låt rinna av.
  3. Mixa kikärterna och rör i ägg, lök, yoghurt, senap, gräslök, ½ tsk salt, 1 krm svartpeppar och dill.

Den här röran finns ofta i min kyl. Perfekt som dipp eller på en brödskiva. 

God röra som kan serveras t.ex. på påsk-, midsommar-, och julbord. Och även tas med på picknick.

 


Vår Cheesecake med lime och cocos


Pajskal

150g smör
1 dl brun farin
1 dl cocosflingor
3 dl vetemjöl

Fyllning

400g Philadelphia Creme Cheese (laktosfri)
2½ dl strösocker
4 ägg
1 msk vaniljsocker
1 limefrukt, rivet skal och saft
3 msk Four Roses lime juice
3 dl gräddfil (Valio laktosfri)

Blanda ingredienserna till pajskalet i en matberedare. Kör snabbt ihop dem till en deg som sedan trycks ut i en pajform el springform (24 cm i diameter). Ställ formen kallt en stund innan pajskalet förgräddas i 200°C på mittersta falsen i ca 15 min. (För att undvika att pajskalet ”rinner ner” från kanterna kan man lägga vikt aluminiumfolie runt innerkanterna). Låt skalet svalna. Sänk ugnsvärmen till 175°C. Blanda creme cheese med socker och ägg till en slät smet. Tillsätt vaniljsocker, limesaft + skal samt limejuice och blanda väl. Häll smeten i pajskalet och grädda i 30 min mitt i ugnen. Ta ut pajen och bred gräddfilen över, ställ in pajen i ytterligare fem minuter och låt den sedan svalna innan den serveras.

Kan med fördel dekoreras med säsongens pynt, som jordgubbar till midsommar, tomtar till jul eller kycklingar till påsk! Och nu var det påsk när vi lade ut den, så kakan blev med påskdekorationer.

Ät och njut! Den är försvinnande god!
Tycker
Marja & Anders

Sommar-Cheesecake

 


Min sommarfrukost

Här är recept på min sommarfrukost, som dessutom är gluten och laktosfri. Och dessutom smal, bara 3 PP för alltihopa enligt Viktväktarna!

2 dl Ekologiska Boveteflingor (flakes), Naturens skafferi
2 dl Alpro Almond drink, mandelmjölk
1 liten banan
2 dl blåbär eller hallon
1 nektarin eller persika
1msk pumpafrön

Skär frukten i bitar, som kan varieras efter säsong och smak, i en djup tallrik. Bred över 2 dl boveteflingor och pumpafrön och häll sedan på den underbart goda mandelmjölken från Alpro. Har inte din Coop- eller Ica handlare mandelmjölken hemma, så be dem ta hem den. Den är sagolikt god och dessutom nyttig och smal. Boveteflingorna är inte gjorda av säd utan en slags gräsväxt och bra för dem som inte tål gluten. Lättsmält och gott. 
Bon Appétit!

Matrecept från MarjAnders kök


Hälsosam gröt för känslig mage

Marjas hälsogröt

1 dl boveteflingor (inte frukostflakes!) blandas med 1 tsk psylliumfrön och ett kryddmått salt.
Häll i 2,5 dl vatten och koka upp under omröring. Ta av från plattan efter en halv minut. Servera med malen kanel, ev. socker, och den mycket goda mandelmjölken från Alpro. Eller blanda i torkad frukt innan man kokat upp den.

Jättebra mättande gröt för känslig mage, fri från laktos och gluten! 


MarjAnders goda potatisgratäng

För 4 personer

1 kg potatis, skivad
2 gula lökar, hackade
2 dl goudaost, riven
3 dl havregrädde
2 msk smör
vitlök
salt, peppar

Sätt ugnen på 225°. Varva potatis och lök + en del av osten. Blanda vitlöken, salt och peppar, efter smak, med grädden och häll över.

Klicka över smöret, grädda i mitten av ugnen ca 45 min, eller tills gratängen är mjuk.

Kan med fördel göras 1 timme i förväg, och låta mogna med aluminiumfolie över, så hinner smakerna gifta sig fint.


Matrecept från MarjAnders kök


288 visningar
© Averbis förlag | Kontakt