Pepparrot - Armoracia rustica - Nordens ginseng

INVÄRTES

Pepparrot - Armoracia rustica - Nordens ginseng

Den danske författaren Martinus har berättat att när han blev sjuk i magcancer fick han ett oerhört starkt begär efter färsk pepparrot. Han hade en bit i fickan och gnagde på den jämt under hela sjukdomsperioden. 

Det som hände var intressant och för den intresserade har jag skrivit om det i min blogg här.

Läkaren som träffade honom många år senare hade förundrat ställt frågan: "Lever herr Thomsen fortfarande"? 
 
Och man kan ju tro att pepparroten hade en funktion, för Martinus lär ha menat att pepparrot är "Nordens ginseng". 
 
Så varför köpa andra dyra preparat när man kan köpa pepparrot i närmaste livsmedelsbutik? Billigt är det också!
 
Vi tuggar på en bit i förebyggande syfte om vi känner en anings aning av förkylning på gång. Och peppar(rot), peppar(rot) så har vi klarat oss mycket bra under många år. Sambon som tidigare ofta hade halsproblem har varit helt fri från sina besvär. Vi är aldrig förkylda längre.
Pepparrot är stärkande för immunförsvaret. Den används som antiseptiskt medel vid luftvägs- och blåsinfektioner och eftersom den stimulerar blodcirkulationen anses den även hjälpa vid reumatism och ledvärk. Enligt gammal folktro kan en bit pepparrot i väskan eller fickan även hjälpa mot häxor och penningbrist. Och jag kan skriva under på att vi ännu inte allvarligt lidit av dessa fenomen.
 
Är man modig så tar man en centimeter skalad pepparot och tuggar i sig den. Men styrkan i den kan få en bokstavligen ner på knä. Ångan stiger nämligen upp i hjärnan - på mig i alla fall. Jo, man kan få "pepparrotsorgasm" i huvudet  om man inte är försiktig! Är man försiktig av sig så tar man biten ihop med två halvor valnötter. För märkligt nog förtar nötterna den starka stickande pepparrotsångan och valnötter sägs också vara bra för hjärtat. Så då får man ju dubbel hälsoeffekt på en och samma gång. Man kan också riva ner pepparrot i ett glas varm mjölk - eller ännu hellre den goda mandelmjölken från Alpro. 
 
PROSIT! Må det gagna er hälsa! 

 

328 visningar
© Averbis förlag | Kontakt