Rapport från ättestupan

Redan när jag var ung skojade jag om att: det kommer inte finnas några pengar kvar till pensioner när jag blir gammal .

Jag hade rätt!

Jag har aldrig haft något överflöd, men har alltid satt en ära i att klara mig själv. Och det har jag gjort. Hittills. Självständig och utan hjälp av någon. Jag hade inte råd att spara till någon pensionsförsäkring. Ville inte heller för jag tänkte att de nog sjunker i värde. Vilket de har gjort för dem som försökt vara duktiga.

Nu har jag blivit pensionär och måste till stor del leva på min sambo. Det känns inte bra för självkänslan och frihetsbehovet, som jag omhuldat som ett litet barn vid mitt bröst.  Att jag skulle få uppleva detta efter 28 års arbete på heltid. Det känns nesligt.

Men jag är inte ensam, vilket inte är en tröst:

Varannan kvinnlig pensionär lever under fattigdomsgränsen
"Drygt hälften av alla kvinnor som går i pension i Sverige idag får garantipension - mellan 5000 och 8 000 kronor i månaden netto. Det är under EU:s definition för fattigdom."

Kvinnor får bara 70 procent av männens pension!

Drygt 19.000 personer över 70 år hamnade i Kronofogdens register i fjol, en ökning med 13 procent jämfört med två år tidigare.

Kronofogdens existensminimum är på 4.683 kronor per månad efter hyra. Då skall det räcka till alla andra räkningar, mediciner, läkarbesök, mat och kläder. Och livets guldkant med mera.

FN uppskattar att över 70 procent av de människor som lever i svår fattigdom är kvinnor.

Och så vidare.

I Sydsvenskan kunde man läsa i mars månad2014:

”Ska vuxna barn vara skyldiga att försörja fattiga föräldrar?

Ja, menar Urpo Kangas, professor i civilrätt vid Helsingfors universitet: ifall föräldrarnas pension inte räcker till för att betala deras vård ska barnen ställa upp.

En sådan lag finns i flera länder, bland dem Tyskland, Ryssland och Estland. I Finland fanns den fram till 1970 då den ansågs oförenlig med välfärdsstatens ideal och slopades.”

Barn försörja sina föräldrar? Knappast! Åter en kvinnofälla, för det är oftast en ”hon” som får göra avkall på sitt självständiga, självförsörjande liv.

Jag såg en film en gång i TV där de i Japan bär ut de gamla föräldrarna högt upp på ett berg där de får bli kvar och självdö bland kretsande gamfåglar som bara väntade på ett nytt skrovmål! Den var hemsk! Det var deras ättestupa. Vår har varit denna.

Vem kommer att kämpa för att det blir ändringar i kvinnors löner och pensioner? Jag skrev redan 2011 så här:

De gamla kvinnorna orkar inte längre, verkar det som, och de unga har ännu inte blivit förbannade, kan man ju tro. De lever gott på de tidigare kvinnornas kamp för jämställdhet. Men vänta bara tills de vaknar upp en dag och inser att de håller på att bli överkörda. Speciellt inom kvinnodominerade arbetsområden.
[…]

Vi kvinnor har all rätt att kräva makten och rätten till vårt eget liv, och vi har rätt att kräva demokratisk jämställdhet. Och respekt.

Det skulle vara tacknämligt om de yngre kvinnorna kunde vakna idag och inte imorgon, för då är inte jag här längre här och kan fröjdas. Men de klokaste unga kvinnorna av idag väljer bort barnafödandet och skaffar sig ett välbetalt arbete. Utanför vården i ett mansdominerat yrke. De gör hellre karriär än skaffar familj. De kommer att bli fler och fler.

Läs mer i min artikel Om jämställdhet

Är du pensionär? Gå in på denna sida och kolla hur mycket mer du får betala i skatt jämfört med en löntagare. Själv får jag betala ca 3.500kr per år mer, jämfört med en som arbetar för samma inkomst. Inte schysst!

Patriarkater förstår inte att orättvisorna skadar hela samhället, inte bara kvinnor. Någon måste göra någonting åt missförhållandena. Varningar finns det gott om. Förändringar sker inte av sig självt.
Finns det någon förklaring till det som händer idag? Ja:

"Bakom mänsklighetens till synes kaotiska tillvaro, och där allt ser ut som tillfälligheter eller slump, existerar det en alltomfattande gudomlig världsplan, som totalt leds och styrs av den tidigare nämnda Försynen. Den har fullständig kontroll över mänsklighetens öde. Den har inte till uppgift att befria mänskligheten från dess mörka öde, dess krig och världskrig, dess olyckor och lidanden, så länge som den hårdnackat ignorerar samma Försyns kärleksfulla varningar. Dem finns det nog av."

Martinus i ”Den eviga världsbilden”  III st. 33.74

En får la tacka denna Försyn som skickade mig en ung och rasker pöjk som inte har något emot att vara min mecenat, som han kallar det. Han var helt medellös när han kom, men numera har han bra inkomst. Han vill rätta till samhällets orättvisor för åtminstone en person, säger han.
Kan det då betyda att jag har god karma från detta och tidigare liv? Är det till å skryta att våga påstå något sådant? Då gör jag la de´, skryter och e´ glad! Han är det bästa som hänt mig i detta liv — även om han så skulle bli medellös igen!  Då hoppar vi tillsammans — utan fallskärm!

TILLÄGG 17/4 "De senaste åtta åren har den som jobbar fått 174 000 kronor mer efter skatt jämfört med en medelpensionär. Det visar en ny rapport från Skattebetalarna." Läs i SvD

1823 visningar
© Averbis förlag | Kontakt