Sommarmat

Nu har färskpotatisen kommit och vi går över till sommarmat! 

Våra midsomrar brukar bestå av vegetariska "köttullar", egenhändigt marinerad tofu, dillpesto, vindolmar, färskpotatis med lökdoppa, auberginsill, gräddfil, gräslök m.m. Och till efterrätt har vi alltid Lime-cheesecake med jordgubbar bredvid. Allt är delikat och alltid lika uppskattat av både vegetarianer och blandkostare.
Jag bjuder här på några förslag till midsommarfest eller andra sommarfester, väl bekomme:

Marjas vegetariska inlagda gurk- och aubergin"sill"

Dela en aubergin och strö på salt på snittytan. Låt stå en ½ tim. Torka bort den beska saften som sipprat fram och skär auberginen i silliknade bitar. Koka upp dem i rejält saltat vatten bara någon minut. Känn med potatissticka, får inte bli för mjuka!
Gör en ättikslag av 3 dl vatten, 2 dl socker, 1 dl 12% ättikssprit i en kastrull och värm och rör om tills sockret löst sig. Krydda med en påse sillkryddor och några lagerblad.
Skala en slanggurka och ta bort kärnhuset med tesked, dela i två halvor och skär ut silliknade bitar på snedden.
Lägg de väl avrunna och av överskottvatten avångade auberginbitarna i en glasburk varvat med gurkbitar, morotsslantar och skivor av rödlök. Häll på ättikslagen med kryddorna och låt svalna. Förvaras i kylskåp och serveras med gräddfil och gräslök till färskpotatis. Mums! Dessa "sillbitar" kan med lätthet göras till "senapsill", "vitlöksill" m.m.

En annan god variant till färskpotatisen är vår favorit; Dillpesto:

Färskpotatis med dillpesto 4 port

Dillpesto: 
1 kruka dill 
1 kruka persilja 
85-100 g parmesanost 
3 vitlöksklyftor 
100 g pinjenötter eller mandel
olivolja 
salt 

Kör dill, persilja, parmesanost, vitlök och mandel i mixer. Späd med olivolja till önskad konsistens. Smaka av med salt. Servera dillpeston till nykokt färskpotatis och grillat. 
Har provat och det var Jättegott!

Här kommer förslag på andra goda rara röror:

Färskpotatis med Italiensk olivröra 4 Pers

1 kg små färskpotatisar
200 g fetaost
1 dl olivolja
1 tsk salt
2 krm vitpeppar

Röra:
200 g svarta oliver, kärnfria
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk kapris
2 tsk dijonsenap
3 msk olivolja

Ugn 200°
Dela potatisarna i halvor. Mixa ingredienserna till olivröran. Skär fetaosten i mindre bitar. Lägg halva potatishalvorna med snittytan upp i en ugnssäker form. Bred på röran och fördela ostskivorna ovanpå. Toppa med en potatishalva ovanpå. Ringla över olivolja. Krydda. Ställ in i ugnen ca 40 minuter. Täck ev. med folie mot slutet.

Och om det nu ska grillas på sommaren, så är det enkelt att bjuda på "allt i ett paket". Innehållet kan varieras i oändlighet. En variant är sojakorv, skivor av färsklök och en klick senap. Eller veg. baconstrimlor, som smakar mer som rökt skinka, kryddor, ost m.m.

Grönt i paket på grill 4 port 

16-20 små färskpotatisar 
ca 150 g salladslök 
1 knippe grön sparris 
smör 
salt 
dill 

Skölj, borsta och skiva potatisen tunt. Skölj, ansa och grovstrimla löken. Skär sparrisen i ca 3 centimeter långa bitar. Blanda potatis och grönsaker. Fördela blandningen i fyra högar på folie. Tillsätt några smörklickar, strö över litet salt och lägg i en dillkvist. Vi ihop folien så att den täcker grönsakerna. Ställ foliepaketen på grillen 10-15 minuter eller i ugn, 275°, ca 30 minuter. Servera som förrätt eller som tillbehör till grillat t.ex. sojaburgare eller andra sojabiffar.

Bon Appétit!
Marja

© 2010 Marja Silverfall All Rights Reserved

2796 visningar
© Averbis förlag | Kontakt