Senaste nytt om antioxidanter

Det talas vitt och brett om vikten att äta och dricka produkter med antioxidanter. En ”substans som i levande organismer hämmar bildningen eller verkningarna av potentiellt skadliga oxiderande föreningar, syreradikaler”, enligt NE.

Att det också skulle vara nyttigt med rödvin och kaffe har man hävdat, som båda innehåller mycket av detta ämne. Och som skall ha hälsomässigt gynnsamma verkningar på den mänskliga organismen.  Söker man på hälsosidorna på nätet får man läsa t.ex.:
”Välj kost som är fulla med nyttiga antioxidanter, något som skyddar bl.a. mot cancer!”

Ja, så har det sagts länge. Men jag har aldrig köpt detta.

Kaffe slutade jag med för 20 år sedan av hälsoskäl. Kaffe fräter på magsäcken precis som acetylsalicylsyra. Det vet ju alla med magkatarr,  magsår eller tarmproblem. Martinus fick en vink från ovan att sluta med kaffe när han fick magcancer. Vin dricker jag till maten någon gång fortfarande, men mycket måttligt och mer och mer sällan. Och det kan man väl också förstå och räkna ut att något som är gjort av fördärvade=jästa druvor och är nästan lika surt som ättika aldrig kan vara hälsosamt för kroppen. Det fräter på ens magsäck det också. Och alkohol torkar ut kroppen, det är ju ett välkänt fenomen. Om man inte väljer att blunda för sådana bieffekter.
Acaibären fick också nyligen ge vika för det svenska lingonet, enligt senaste forskarrönen. Också de bären så fulla med antioxidanter, sägs det. Jag har inte varit förtjust i något av dessa bär heller, de är för sura för mig.

MEN som vanligt, när det gått en tid, så kommer forskningen fram till annat. Oftast motsatsen. Också i detta fall. Nyligen läste jag en ynkligt liten (såklart!) notis under rubriken ”Hälsa” i Sydsvenskan att:

"Antioxidanter kan förvärra cancer

I stället för att motverka lungcancern gjorde antioxidanterna den mångfalt värre. Nu uppmanar forskarna till försiktighet med kosttillskott."

Jodå, detta är ”testat på möss med en lungcancer som väldigt mycket liknar den som människor får. Ger vi dem antioxidanter får de tre gånger fler och större tumörer”, säger en professor från Sahlgrenska. "Människor som är i riskzonen, till exempel rökare, bör därför kanske överväga att inte äta antioxidanter som kosttillskott, men vi har ännu inget vetenskapligt stöd för en sådan rekommendation", säger man. Och så kan studiens resultat också "leda till en översyn av behandlingen av KOL-patienter".


Som synes ger man sig på hälsokosthandeln med kosttillskott denna gång också. Inte ett ont ord om massindustrin av fördärvliga drycker fulla med antioxidanter…hmmm.

Man blir inte ens förvånad längre över dessa turer hit och dit som våra forskare publicerar och som mest motsäger varandra.

Tur att man inte är ”fundamentalistiskt” vetenskapstroende! Inte troende på någon eller något annat heller för den delen .

Tänker fritänkaren
Marja

1850 visningar
© Averbis förlag | Kontakt