För mycket fett i kosten orsakar bl.a. gallsten, cancer och hjärt-och kärlsjukdomar!

Det är inte en bra metod att banta med eller äta enligt Atkins- och LCHF-metoderna, anser jag.

För mycket fett i kosten orsakar bl.a. gallsten. 
Det vet jag, som fick väldigt mycket feta såser gjorda på smör eller margarin under min uppväxt. 

När jag var 15 år hade jag gallbesvär, utan att förstå det, och smygåt värktabletter från mammas medicinskåp för att kunna somna från magvärken. Jag minns hur jag en gång fick fruktansvärt kräkanfall när jag ätit fet makrill i tomatsås på mackan. Men jag berättade inte för någon om mina magbesvär.

Bubblan sprack en jul när jag hade ätit en massa choklad och nötter och blev mycket sjuk. 
Mamma tog mig till akuten och där fick jag träffa en go´ doktor som bekymrat undersökte mig och konstaterade att jag, trots min unga ålder, redan hade gallsten. Det var inte så vanligt när man är så ung, sa han, och han hade bara träffat en som var lite yngre än jag. Doktorn bannade både min mor och mig och sa dessutom att de värktabletter som jag tagit absolut inte fick ätas om man har anlag till gallsten! 
Jag blev röntgad och det visade sig att jag hade gott om sten i buken. Närmare bestämt 24 stycken, stora som ärtor, vilka opererades ut kort därefter. Och som jag sedan sparade i en burk några år till minne av denna plågsamma tid.

Så jag har sagt det hela tiden sedan dess; att äta för mycket fett i kosten är absolut rena fördärvet!

Jag lärde mig av läxan och min sedermera familj och mina vänner har alltid fått dricka lättmjölk hemma hos mig. Och lättmjölk går alldeles utmärkt att laga mat av. Och alla har ätit min mat med god aptit och jag har haft många "matfriare" i mina dar . Jag hörde t.o.m. min dotter skryta för en kompis en gång att "min mamma lagar jättegod mat fast hon bara använder lättmjölk". Grädde var en mycket sällsynt vara i mitt kylskåp! 

Numera använder vi havre- eller mager sojagrädde. Och underbar mandelmjölk från Alpro (Almond drink) till gröten eller frukttallriken på morgonen. Den är helt underbart god och dessutom "smal"! Köp den! Både Coop och Ica har den i sitt sortiment. https://www.alpro.com/se/produkter/drycker/mandel

Det är ju inte heller meningen att vi skall fortsätta att äta lik och dia däggdjur!

Den sundaste och friskaste människan äter vegetabilier och frukt, visar all forskning på idag.

När vi var i Grekland i maj träffade vi en tjej som bara var 22 år och som precis hade kommit hem från sjukhuset. Utan att ha fått klarhet i varför hennes ena arm plötsligt hade blivit vit, svullnat och varit omöjlig att röra. Proverna visade inget alarmerande, påstod man.

Men jag kände till en bekants man, som drabbats av samma fenomen i Sverige. Det tog tid innan man genom olika prover upptäckte en fettpropp i en av armens blodbanor. Han blev rensad genom operation och armen började fungera igen. Men det var i grevens tid. Det är ju fett som lägger sig i blodbanorna om kroppen inte orkar forsla bort allt. Det är ju naturligt, och han var glad i kött och fet husmanskost. 
De flesta husmödrar och fäder vet väl vad som händer om man häller ut skinkspadet i avloppet när man kokt julskinkan? Det blir garanterat stopp i rören när flottet stelnar!https://www.svt.se/nyheter/inrikes/andrade-matvanor-bakom-fettproppar

Om man inte häller ut spadet, utan har det till "dopp i grytan" så slaggar blodomloppet igen! På samma sätt! Så småningom. Det finns inget lösningsmedel till det annat än invärtes operativa ingrepp. Den unga grekiskan var mycket förskräckt, och det kan man förstå! Hon var mottaglig för lite vegetarianreklam . Det fanns kolestorolproblem i familjen, precis som i min.

Och larmrapporterna börjar bli fler och fler om kött- och fettkoster. Senast idag kan man läsa:

"En ny svensk-amerikansk studie visar att risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och stroke ökar om man äter för mycket kött."...

"Om man vill äta sig frisk ska man välja proteiner och fett främst från växtriket och minska konsumtionen av animaliska produkter, säger Alicija Wolk som är professor i nutritionsepidemiologi på Karolinska Institutet till DN.
Hon rekommenderar folk att dra ner på snabba kolhydrater och sötsaker och istället satsa på fiberrika produkter.
"
https://www.aftonbladet.se/halsa/a/Mgjlkr/for-mycket-kott-kan-ge-stroke-och-hjartsjukdom

Inte så populära varningar för glada köttkonsumenter!

Undrar hur länge det dröjer innan man vågar gå ut med riskerna om den verkligen fettbildande alkoholen, som orsakar så många hjärt- och kärlsjukdomar? Det är nog inte så populärt det heller...

Mer läsning: Vegetarian på restaurang – en trist upplevelse 

Jag ville aldrig ha mjölk att dricka, när jag var liten, utan vatten. Men laktos finns i så gott som all mat m.m., så det stört omöjligt att undvika det. Under långa perioder i mitt liv har jag varit laktosintolerant, med alla de symtom som finns, utan att ha förstått sjukdomsorsaken. Något som min organism reagerat negativt på. Och kött och mjölk är enligt många forskare idag farligt för hälsan.
https://www.aftonbladet.se/halsa/a/jPlK8b/kottallergi-ger-cancer

Läs också "Forskning visar att intelligenta barn blir vegetarianer".


Sammanfattat av 
Marja

© 2012 Marja Silverfall All Rights Reserved
 

3374 visningar
© Averbis förlag | Kontakt